Publicado 17/07/2023 14:19

Cinc claus perquè els nens llegeixin més a l'estiu

Cinc claus perqu els nens llegeixin més a l'estiu
Cinc claus perqu els nens llegeixin més a l'estiu - CRÜILLA
(Información remitida por la empresa firmante)

- Els nens que llegeixen diriament guanyen destresa en lectura i habilitat amb el vocabulari

- Donar exemple, portar sempre un llibre o crear un hbit de lectura, entre els consells que destaca Crulla perqu els menors llegeixin durant el període estival

Barcelona, 17 de juliol de 2023. Amb l'arribada de l'estiu, molts nens anhelen les ganes de piscina i platja i volen gaudir del descans que es mereixen. Per aix, després dels llargs mesos del curs, és important que, durant les seves vacances, alhora que es diverteixen no deixin de costat l'hbit de la lectura i fer-los veure que els llibres poden ser un bon company d'aventures també durant aquest període. El motiu? La lectura és una de les aficions que més ajuden als nens al seu desenvolupament. No obstant aix, és fcil deixar de llegir durant l'estiu, i perdre aquest hbit pot traduir-se en una reculada d'entre dos i tres mesos en l'habilitat lectora i en la capacitat de comprensió i expressió, d'acord amb un estudi publicat per la revista Reading Psychology.

Conscient d'aix, Crulla, referent cultural de literatura infantil i juvenil en llengua catalana, recull cinc consells per a fomentar la lectura en els més petits:

1. Donar exemple: els nens són esponges: absorbeixen tot el que veuen i intenten imitar en el que poden a tot el que els envolta. Per aix, els pares han de ser un exemple perqu els seus fills vegin que llegir és una manera a invertir en el temps lliure i una forma d'oci diferent i entretinguda.

2. Acostar la lectura al seu món: no tots tenen els mateixos gustos. Trobar una histria que els apassioni és fonamental perqu puguin gaudir d'un bon llibre. Cal conixer els gneres que millor els encaixin, així com el tipus de llibre adaptat al seu nivell i edat.

3. Portar sempre un llibre: amb el temps lliure que es té a l'estiu, és molt fcil avorrir-se. És important que, quan vegem que els nens ja no saben qu fer, oferir-los l'opció que agafin un llibre amb el qual entretenir-se.

4. Llegir com a plaer: Els nens conviuen diriament amb la lectura al collegi. Per aix és rellevant que també la vegin com un entreteniment més. Són ells els qui han de triar quins llibres volen llegir. L'objectiu és que s'aficionin a la literatura, independentment del gnere. Llegir els ajudar a desenvolupar la seva imaginació, la comprensió, la concentració i el vocabulari.

5. Crear un hbit de lectura: segons dades del Ministeri de Cultura i Esport, un 83,7% dels nens de 6 a 9 anys llegeix llibres més enll dels llibres de text. Perqu no es dissipi l'hbit durant l'estiu, cal establir una rutina, així com disposar dels moments d'oci.Núria Melgosa, directora de Crulla, incideix en el fet que "hem d'integrar la lectura en l'oci dels nens. Llegir és una de les aficions que més els ajuda en el seu desenvolupament i les vacances són un bon moment per a enfortir aquest hbit. A Crulla, creiem que la lectura és una eina que tenim molt a m i que ens permet educar la nostra ment alhora que ens atorga un moment per gaudir".

Recomanacions de lectura per a nens i adolescents

Els experts de Crulla han elaborat un llistat amb les novetats literries més recomanables per a l'estiu segons les diferents edats:Per als nens entre 0 i 5 anys, suggereixen:

En Pep, El llibre mgic d'en Pep: els amics d'en Pep s'han amagat i ell els ha de trobar. Ajuda'l estirant les pestanyes de cada pgina i descobreix amb ell un munt de sorpreses.

Pau Pinyó. Una aventura sense pantalons: el Pau Pinyó és un lmming que mai no para quiet. En aquesta ocasió vol trobar una rosella groga per regalar-la a la seva via. Per tot plegat és una mica difícil... Ho aconseguir?

Per als lectors d'entre 6 i 9 anys, proposen:

Princeses Drac, El cinqu regne: les Princeses Drac i els seus amics han hagut de refugiar-se a l'anomenat cinqu regne per fugir dels drac-elfs. Sí, sí, el cinqu regne existeix de deb! És molt endins, sota terra i, tot ell, ple de sorpreses.

Mozters, El gran banquet: Els monstres de l'internat Calfreds han decidit expulsar els humans del castell i per fer-ho no se'ls acudeix res més que... fer-los passar gana! Sort que el Mumus i els seus amics estan disposats a impedir-ho... per no vol dir que ho aconsegueixin!

I, per als més grans, d'entre 10 i 12 anys, recomanen:

Omnitubers, L'omniphone: Quan la Sara, l'Hug i l'Adri descobreixen les restes d'un meteorit molt estrany, no saben que la seva vida est a punt de canviar per sempre.

Comunicació Crullacomunicaciocruilla@trescom.es*

Ester Lara- (34)* 666 044 652 *Carmela Lasheras*-*(34) 622 186 165

Per als lectors d'entre 6 i 9 anys, proposen:https://www.cruilla.cat/cat